29 Ekim 2010 Cuma

İhtiyaçtan Çıkmadı



Genelde bir şeye ihtiyacınız varsa ise alır veya yaparsınız. Ancak yapı marketlerden birinde alışveriş yaparken bu şerit-perlonu gördüğümüzde, güzel bir kemer yapılabileceği fikri çıktı ortaya. Yani ihtiyaçtan çıkmadı bu fikir.

DIY (Do İt Yourself) (Kendin Yap) mantığıyla yapılan işlerin tam bir hobi olduğunu düşünür ve uğraşırken eğlenirim öncelikle. Böylece gümüş bir kemer tokası yapmayı tasarlamıştım ama o kadar sabırlı değildik. Netice itibarıyla alternatif bir malzeme kullanarak gökkuşağı renklerinde bir kemer sahibi olduk. Güzel güzel kullanabilmek dileğiyle.

İçindekiler: :)
Gökkuşağı şerit perlon (1,10 m + 0,7 m)
Kol kilidi (1 adet ve 25 mm'lik)
Emektar yorgan iğnesi
Siyah naylon ip (yeteri kadar)
Heves, sabır ve emek

22 Ekim 2010 Cuma

Babam İçin İmame





Yarı değerli/değerli taşları severim bir kere. Taşların, erkek aksesuarlarında kullanım alanının kısıtlı olması sebebiyle tespih her zaman çekici gelmiştir bana. Aslında amacına uygun olarak kullanılmayan tespihin kafalarda oluşturduğu negatif görüntüden de çekinirim, ne kadar sevsem de tespihi. Yaşlı bir amcanın elinde sıradan ve sempatik bir görüntü yaratırken, genç bir erkekte külhanbeyi/kabadayı (veya telaffuz edemediklerimi siz düşünün) görüntüsü yaratabilir. Bu yüzden tespihlerimi sadece evde tutarım.

Ucuz akik tespihlerimden birine imame hayal eder dururdum epey zamandır. 

Babama aldığım kaplan gözü tespihle birlikte, kafamdakileri yeni fikirlerim ile harmanlayıp hediyelik bir imame yapmaya karar vermiştim. Mum kes, erit ve yont gibi aşamalardan sonra gümüşten döktürtünce imamem hazır olmuştu.

18 Ekim 2010 Pazartesi

Aristolochia Pontica - Loğusa Otu



"Aristolochia Pontica" olduğunu düşündüğüm bu bitki, şifalı bitkilerle alakalı web sitelerinde epeyce kendine yer edinmiş. İngilizce "Dutchman's Pipe", "Pipevine" ve "Birthwort" olarak isimlendirilen Aristolochia, Türkçe'de de "Loğusa Otu" olarak benzer bir isim almış. Aldığı tüm isimler çiçeğinin bir pipoyu veya kadın cinsel 
organını andırması sebebiyle verilmiş.

"These flowers have a specialized pollination mechanism. The plants are aromatic and their strong scent attracts insects. The inner part of the perianth tube is covered with hairs, acting as a fly-trap. These hairs then wither to release the fly, covered with pollen." wiki 

Günlükteki bilginin yanlış olduğuna yönelik nezaketsiz bir geri bildirim aldım. Açıklamalar kısmını daralttım.

Kaynaklar:
http://en.wikipedia.org/wiki/Aristolochia

13 Ekim 2010 Çarşamba

Pinguicula Crystallina


Türkiye'deki etobur bitkilerden Pinguicula Crystallina...

İnternette etobur bitkilerin ticaretini yapan pek çok site var. Ben merak ederek California Carnivores isimli bir siteyi incelemeye başladım. Bir iki tık sonra ulaştığım başka bir kaynak sitede (çekildiği yer sebebiyle) bir bitki dikkatimi çekti. Resmin altında "SW (Güneybatı) Türkiye, Salda Gölü, 1250m, (collected 23 Ekim 1993, by myself)" yazıyordu.

Hemen kedi çektiğim makro çiçek fotoğraflarına bakma ihtiyacı hissettirmişti. Gerçekten çok benzer bir bitkiyi bende görüntülemiştim. Bitkiyi fotoğrafladığım bölge ve şartlar bitkinin yaşam ortamı ile birebir örtüşüyordu. Fakat fotoğrafları çektiğim açı kötüydü. Fotoğraflara dikkatlice baktığımda bitkinin kuru bir çiçeğinin suya yan biçimde düştüğünü fark ettiğimde doğru bir saptama yaptığımı düşünmeye başlamıştım. Sonrasında bitkinin avını yakalama mekanizmasının çiçek vasıtasıyla değil yaprakları üzerindeki ufacık yapışkan damlalar ile yaptığını öğrendiğimde ise her şey yerine oturmuştu. Başta dikkatimi çekmeyen ufacık sinek/böcek ölüleri yeşil yaprakların üzerindeydiler...

Devamı "zatierbas.com"da

Gönlümde Şehirler Kurduran Yüzük



Bizans Kralı Antiokhos, eşi Nysa için üzerinde adı yazan bir yüzük yaptırdı; bu yüzüğü kıskanan kardeşinin gönlünü almak için onun adına bugün Denizli çevresinde kalan bir şehir kurdurdu. Hikayesi ile akıllarda yer etmiş yüzük başlangıç tasarımım ve hedefimdi.

Devamı "zatierbas.com"da

12 Ekim 2010 Salı

Sedum Spp.



Çoğunlukla karşılaştığım bu bitkinin fotoğrafını Kızılcahamam taraflarında bir yamacı tırmanırken çekmiştim. Adını araştırmak ev ödevim idi ama ben epeyce geciktirdim. Araştırdığımda ise isimlendirmenin internetten iki fotoğraf bakmak kadar kolay olmadığını görecektim sanırım.

Kendileri, kaktüsleri de içine alan yaprak veya köklerinde su depolayabilen, etli yapraklı bitkiler ailesinin bir ferdi imiş. Yani bir sukulentmiş. Genel olarak isimi ise Sedum Spp imiş.

11 Ekim 2010 Pazartesi

Orchis Pallens, Soluk Renkli Salep, Pale-Flowered Orchid


Salepgiller (Orchidaceae)
Orchis Pallens
Soluk Renkli Salep, Soluk Orkide
Pale-Flowered Orchid

Bolu-Koçumlar yaylası civarında karşılaştık dersem yalan olmaz. Bu fotoğraf çekilmeden yaklaşık bir yıl önce karşılaşmıştık aslında. Çok yıllık bitki/çiçek olması vesilesiyle karşılaşmamızın ertesi yılında, bu fotoğrafı (ilk fotoğraflarım başarılı değildi pek :)) çekebilmek için arkadaşlarımın 5-10 metre önünden yürümüştüm.

"Yaklaşık 40 cm’ye boylanan, çok yıllık bir bitki. Gövdesi kalın, geniş mızrak veya dikdörtgen şeklindedir. Yaprakları 4-6 adet, tabana yakın olanları beneksiz, üsttekiler kınlıdır. Kıyı kesimlerde yoğun, Güney ve İç Anadolu’da ise seyrek olarak bulunur. 1000 ile 2400 m arasındaki subalpin çayırlar, orman ve çalı toplulukları içinde yetişir. Mayıs-Haziran aylarında çiçek açar."

Kaynaklar:
Türkiye’nin 120 Alpin Bitkisi (S.Atay, G.Güleryüz, C.Orhun, Ö.Seçmen ve C.Vural) sf66
http://yabanicicek.com/orchis-pallens.php
http://picasaweb.google.com.tr/ibrahim.berberoglu/